Reisverslag: Jua in Duitsland
11/05/2010
Reisverslag: Jua in Duitsland
Voor de derde keer stapte de band Jua na een feestelijke ‘Nâch’ de auto in richting Duitsland. Hoewel de band graag ook op Koninginnedag in Den Haag vertoeft, is een reisje naar Coldam de moeite waard. Eens per jaar wordt kunstzinnig Coldam omgetoverd tot feestcentrum van weleer.

Ook dit jaar was Jua weer uitgenodigd op het Maibaum Fest in Coldam te Duitsland. Dit festival wordt ieder jaar in de nacht van 30 april op 1 mei groots gevierd. Bij aankomst werd de band getrakteerd op Duits bier, dat je onmiddellijk voelt na het stuk rijden. Zaak is het dus om dan ook gelijk de auto’s met apparatuur en instrumenten leeg te maken en spullen op te stellen. Dat geldt ook voor de slaapspullen, het kan maar klaar staan allemaal….. Dat wordt per half uur steeds moeilijker en moeilijker, namelijk….biertje?.... Rond zes uur ’s avonds tillen de mannen van Coldam een levensgroot kunstwerk, hun trots, de Meiboom, de lucht in. Deze boom zal diezelfde nacht met man en macht worden bewaakt, zodat andere dorpen deze boom niet kunnen stelen. Een veredeld Haags ‘Kerstbâumuh râusuh’, maar dan wat vriendelijker van aard.

Met een barbecue, veel ‘Brätwurst und Bier’ en lekkere muziek snelt heel de regio naar het Kunstzentrum in Coldam. Ieder persoon aldaar doet zijn ding op zijn of haar manier en draagt bij aan gezelligheid op muzikaal vlak of op een andere wijze. De mensen kennen Jua inmiddels van de afgelopen jaren en hebben Jua wederom op de posters in de dorpen gespot. De band treft dan ook een enthousiast publiek, dat bij het eerste nummer al lekker mee begint te swingen.
Voor de band blijft het een bijzondere aangelegenheid: optreden tussen de kunstwerken en glassnijmachines is iets wat niet zo vaak voorkomt.
Tussen negen en middernacht staat Jua op het podium, daarna rond het kampvuur. De nacht wordt ook daar dus doorgebracht met de band, al kun je er vanuit gaan dat deze kort is.

Het ontbijt is simpel, doch fenomenaal en ook broodnodig, evenals de koffie. Ontzettend rock’n roll. Glazige ogen, gezichtsplooien en warrige hoofden in de ochtend, behalve bij Marjolein, die het elk jaar voor elkaar krijgt met haar charmes om gebruik te mogen maken van de douche in het huis van de organisator. Of ze in haar hoofd dan ook fris en fruitig is, valt te betwijfelen, maar aan de buitenkant werkt het wel…

Een lange weg terug naar Nederland met een voldaan gevoel volgt met de nodige tussenstoppen voor koffie. Al met al altijd wel raar dat je 2 dagen weg bent geweest, terwijl het veel langer voor het gevoel is.
Zeer waarschijnlijk dat het volgend jaar weer een groots feest wordt, waarbij Jua weer aanwezig mag zijn!
Pages 1  2  3  4  5  6  7  8 
No gigs scheduled